me

Tóth Lilla

történész, családfakutató

1989. április 7-én születtem Zalaegerszegen. Hatosztályos német kéttannyelvű gimnáziumba jártam, ahol az érettségi mellett felsőfokú német nyelvvizsgát is szereztem. Az ELTE BTK történelem szakán folytattam tanulmányaimat: az alapképzésen (BA) a Visegrádi Országok Története specializációt, a mesterképzésen (MA) A Visegrádi Együttműködés Országainak és Társadalmainak Kapcsolattörténete szakirányt választottam. Érdekelt a szomszédos országok történelme, melyről olyan kevés szó esett a középiskolai történelem tankönyveimben.

Alapszakos szakdolgozatom címe: Habsburg házasságok Ferenc József korában. A császári gyermekek házasságai; mesterszakos diplomamunkám címe: Csehek Magyarországon a 19. század második felében. Témaválasztásaimból is látszik, hogy már akkor a családtörténet és a társadalomtörténet foglalkoztatott. Ekkor még nem sejtettem, hogy saját családfám kutatása közben is találkozni fogok bevándorolt csehekkel (apai ágon három ősöm származik Csehországból: Hazdra Ferenc uradalmi kertész és felesége, Rotter Zsófia, valamint Faktor Ferenc vadász). 

2015-ben a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában helyezkedtem el. Azóta kezdtem el komolyabban foglalkozni a családom kutatásával. Felmenőim többsége Zala, Vas, Somogy és Komárom-Esztergom vármegyében élt. Anyai ágon két család Ausztria területéről érkezett (a Mózer család Németújvárból, a Schandl család a stájerországi Unterrohr bei Hartbergből). Édesapám ősei között megtalálható a német Resch/Ress família, akiket Mária Terézia telepített be Esztergályhorvátiba. Ezen az ágon sikerült a családfámat a 10. generációig, a 18. század első feléig visszavezetnem. Elődeim nagyrészt iparosok és földművesek voltak, apai oldalról egyetlen kisnemesi családra bukkantam: a balatonberényi Gergye családra. 

Egyéni vállalkozásomat 2023-ban indítottam el.

Két gyermek édesanyja vagyok: kislányom 2018-ban, kisfiam 2020-ban született.